EKRAN BAĞIMLILIĞI VE KORUNMA YOLLARI...

EKRAN BAĞIMLILIĞI VE KORUNMA YOLLARI...

         Ekran bağımlılığı genel hatları ile televizyon, tablet, cep telefonu gibi, sürekli ekrana bakma gerektiren cihazları uzun müddet kullanmak ve ihtiyaç olmadığı halde bu ekranları kullanmadan duramama halidir. Çağın getirdiği bu psikolojik durum, özellikle çocukların zihin gelişimlerini olumsuz etkilemektedir.

         Ailelerin, çocuklarını televizyona ve tablet gibi akıllı cihazlara mahkûm etmesi, neticesinde bunlara bağımlı çocuklar ortaya çıkarmaktadır. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, uzun müddet televizyon izleyen, tablette oyun oynayan ya da akıllı telefonlarla uğraşan küçük yaştaki çocuklar, akranlarına göre psiko-motor dediğimiz kas hareketleri gelişiminde sorunlar yaşamaktadır. Ayrıca, yine bu çocuklar akranlarına göre zihinsel gelişimlerini daha geç tamamlamakta ve okulda sorunlar yaşamaktadırlar.

Ekran bağımlılığından nasıl korunulur?

         Teknoloji, hayatımızı kolaylaştırmak, işimizi daha hızlı yapmak ve eğlence amaçlı kullanıldığında daha etkili olur. İradesi ve doğru ve yanlışı ayırt etme özelliği gelişen yetişkinler, kendilerini korumayı bilebilirler fakat gelişim çağındaki çocuklar ekran bağımlılığına karşı korumasız durumdadırlar. Bunu engelleyebilmek ve çocuğun zihinsel ve psiko-motor gelişimini sağlayabilmek ilk başta annelerin, daha sonra babaların görevidir. Özellikle, anaokuluna gidene kadar günün büyük çoğunluğunu beraber geçirdikleri anneleri, çocuklarını ekrana mahkûm etmemeli, çizgi film kanallarını belirli süreler açmaları, tablet ve akıllı telefonları özellikle belli bir yaşa gelene kadar kullanmalarına izin vermemeleri, bu bağımlılıktan korumak için en önemli yöntemdir. Babaların, çocukları ile güzel vakit geçirmeleri, onlarla gerçek hayatta oyunlar oynamaları, olabildiğince dış dünyada vakit geçirmeleri çocukların zihinsel ve psikomotor gelişimlerini destekleyecektir.

         Değerli veliler çocuklarımızı korumak elimizde. Çocuklar ekranla değil akranları ile okuyarak büyüsünler...

26.10.2020 300