İnşaat Teknolojisi Alanı

01.01.2013 12174

İnşaat Teknolojisi alanında, yapı teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca inşaatlarda uygulama ve ekip şefliği yapmakta olup, şantiyelerde işleri takip ederek ustaların işi kurallara uygun yapılmasını sağlayan sektörde ara eleman yetiştirilir.

 


İnşaat Teknolojisi Alanı

 

Okulumuzda, İnşaat Teknolojisi Alanı altında Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalında eğitim verilmektedir. İnşaat Teknolojisi alanında, yapı teknik ressamlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca, mezunlarımız, inşaatlarda uygulama ve ekip şefliği yapmakta olup, şantiyelerde işleri takip ederek ustaların işi kurallara uygun yapılmasını sağlamaktadırlar.


Ülkemizin mega kenti olan İstanbul iline proje hizmeti veren işletmelerde görülen mimar ve mühendis yardımcısı ihtiyacını karşılamak, üniversiteye branşında temel bilgileri öğrenmiş bilinçli öğrenciler göndermek, Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalının temel amaçlarındandır.
Mezun olan öğrenciler, mimar ve mühendislerin yardımcısı olup, bu öğrencilere tasarımı yapılmış mimari ve statik projelerin çizilmesi, çizilen projelerin okunması, maketlerinin yapılması ve ozalitlerinin çıkartılıp katlanması konularında mesleki yeterlilik kazandırılmaktadır. Şantiyelerde inşaatla ilgili tüm çalışmalarda ustalara yön vermektedirler.
Proje çizimlerinde, teknolojik gelişmeler takip edilerek ikinci sınıftan itibaren her öğrenciye bir bilgisayar düşecek şekilde bilgisayarda proje çizimi öğretilmektedir.
İnşaat Teknolojisi Alanı
Mimarî yapı teknik ressamlarının görevleri:
- İş planı yapmak, - Çizim araç ve gereçlerini kullanıma hazırlamak, - El ve bilgisayarla yapı projelerini çizmek, - Çizicilerden çıktı almak, - Çizimleri kullanıma hazırlamak, - Bina maketleri yapmak, - Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmaktır.
İnşaat Teknolojisi Alanı
Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler
- İş ahlâkına sahip, - Rutin işleri yapmaktan sıkılmayan, - Elleriyle ve gözlerini uyumlu bir şekilde kullanabilen, - Renkleri ayırt edebilen, - Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen, - Zihinde canlandırma ve çizme yeteneği olan, - Sabırlı ve dikkatli - Sorumluluk sahibi, - Dürüst ve güvenilir, - Temel matematik, fizik, kimya ve yerbilimi bilgisine sahip, - Ekip çalışmasına yatkın kişiler olmaları gerekir.
İnşaat Teknolojisi Alanı

Eğitim ve Kariyer İmkânları

  Meslek yüksek okullarının inşaat, harita ve kadastro, yapı ressamlığı, restorasyon bölümlerine sınavsız geçebilirler. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan DGS?de başarılı oldukları takdirde inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, mimarlık lisans programlarına geçiş yapabilirler.     İnşaat Teknolojisi Alanı   Çalışma Ortamı ve Koşulları
Mekânlarda görev yaparlar. Meslek elemanları görevlerini diğer çalışanlarla eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır.

İnşaat Teknolojisi Alanı
Meslek elemanları, çizim yapmak için gerekli bilgisayar programların yanı sıra çeşitli kalem ve kâğıtlar kullanırlar.
İlişkili Meslekler: Mimarlık, inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği mimarî yapı teknik ressamlığıyla ilgili meslekler olarak sayılabilir. Meslekî eğitimine adı geçen alanlarda devam eden kişiler bu meslekleri yapabilir.
İş Bulma İmkânları:
İnsan var oldukça barınma, dolayısıyla da yapı ihtiyacı var olacaktır. Ülkemizde inşaat sektöründe büyük ilerleme gözlenmektedir. Söz konusu durum bu alanda çalışacak iş gücüne olan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir.
Mimarî yapı teknik ressamları Devlet Su İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro, Bayındırlık Müdürlükleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir.
Meslek elemanları ayrıca, mühendislik ve mimarlık bürolarında, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik ara eleman olarak görev alabilirler.
İnşaat Teknolojisi Alanı
Mezun öğrencilerimizin çalışabileceği iş imkânlarını şöyle sıralayabiliriz;
- Mimari proje çizen bürolarda mimar yardımcısı - Statik proje çizen bürolarda mühendis yardımcısı - İç mimari ve dekorasyon çalışmaları yapan bürolarda mimar yardımcısı - Belediyelerin imar müdürlüklerinde mimar ve mühendis yardımcısı - Yapı ve yapı elemanları tasarımı ile uğraşan her türlü işletmede mimar ve mühendis yardımcısı - Her türlü yapı maketi yapımıyla uğraşan işletmede maket yapımcısı
İnşaat Teknolojisi Alanı
Seçebilecekleri Lisans Programları
- Yapı Ressamlığı Öğretmenliği

- Yapı Ressamlığı

- İnşaat Mühendisi

- Teknoloji Mühendisi

- İnşaat

- Restorasyon

 

-STAJYER ÖĞRENCİ GÖNDERDİĞİMİZ İŞLETMELER: 

İNŞAAT TEKNOLOJİLERİ -MİMARİ YAPI TEKNİK RESSAMLIĞI
ODDO MİMARLIK-onur özkök
KAĞITHANE BELEDİYESİ
EYÜP BELEDİYE BAŞKANLIĞI
AKA YAPI DENETİMİ HİZMETLERİ LTD ŞTİ
ARTOK İNŞ. PETROL SAN VE TİC ŞTİ.
İBB İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kasımpaşa Ek Hizmet Binası
TEKFEN MÜHENDİSLİK A Ş
FATİH BELEDİYESİ
KORALLAR İNŞAAT SAN.TAAHHÜT VE TİC.LTD.ŞTİ
SAYDAM MİMARLIK-FATİH AĞIR
GAZİOSMANPAŞA BELEDİYESİ
SULTANGAZİ BELEDIYESI
BAYRAMPAŞA BELEDİYE BAŞKANLIĞI
KDM MİMARLIK MÜHENDİSLİK JEOLOJİ HARİTA İNŞAAT SAN TİC. LTD.ŞTİ
KIYI EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
İSTON İSTANBUL BETON ELEMANLARI VE HAZIR BETON FABRİKALARI SANAYİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ
KURULTAY MİMARLIK
METRO İST. SANA.TİC. AŞ.
KİPTAŞ
ALT VE ÜSTYAPI -TAŞ YAPI -EĞİLİM ADİ ORTAKLIĞI -
KOÇ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ
KAYALAR İNŞAAT OTOMOTİV NAKLİYAT TURİZM TİC LTD ŞTİ
BOYUT MİMARLIK MÜHENDİSLİK TESİSAT İNŞAAT TAAHHÜT TİC.LTD.ŞTİ.
ŞİŞLİ BELEDİYESİ