03.01.2013 40405

Sanat ve Tasarım Alanı, toplumsal yaşamın temelini oluşturan kültür, tarihsel sürecin bir ürünüdür. Günümüzde insanlar yaşadıkları mekanları estetik, fonksiyonellik ve teknolojiyi bir arada kullanarak kendi kültür ve geleneklerine ait özgün tasarımları geliştirmekte ve kullanmaktadır.

Sanat ve Tasarım Alanı

Değişen tüketici ihtiyaç ve gereksinimleri; Sanat ve Tasarım alanlarında faaliyet gösteren sektörde yer edinmek isteyen işletmelerin üretim sistemlerinde "natif sanat ve tasarım" ürünlerinin üretimini artırmaktadır. Kalite ve rekabetin oldukça yoğun yaşandığı, tüketici ihtiyaçlarının değiştiği günümüzde Sanat ve Tasarım alanında istihdam edilecek bireylere kazandırılacak mesleki yeterlikler büyük önem kazanmıştır.

Okulumuzda, Sanat Tasarım Alanı altında İç Mekan Dekorasyon Dalında eğitim verilmektedir. Bu bağlamda, iç mekân dekorasyoncusunun sahip olması gereken mekân düzenlemeleri ve tasarımı ile ilgili yeterliklerini kazanmış ve kazandığı yeterlilikler doğrultusunda mekan düzenlemeleri, tasarımlar, projeler hazırlayabilen nitelikli eleman yetiştirilir.

İç Mekan Dekorasyoncusunun Görevleri

- Maket yapmak.
- Proje kroki resmi çizimi, kroki görünüşler üzerinde ölçülendirme ve tesisat elemanlarının detay ölçülerini belirtmek.
- Taslak yerleşim planları, taslak plan üzerinde donatı elemanlarının düzenlenmesi, donatı listesi hazırlama.
- Taslak cephe yönlerini belirlemek, taslak cephe görünüşlerini çizmek, cephelerdeki renkleri belirlenmek.

Sanat ve Tasarım Alanı

- Cephe yönlerini belirlemek, belirlenen yönlere göre cephe görünüşlerini çizmek, doku çalışması yapmak, doku çalışması yapılan cepheleri renklendirmek.
- Perspektifin bakış açısının belirlenmesi, çizimi, renk uygulamaları yapmak.
- Donatı aksesuarları, aksesuarların mekândaki yerlerinin belirlemek, mobilya aksesuarlarının sembollerini belirtmek.
- Aydınlatma aksesuarlarını, aydınlatma aksesuarlarının mekândaki yerini, aydınlatma aksesuarlarını yerleşim projelerinde sembollerle göstermek

Sanat ve Tasarım Alanı

- Mekânlarda kullanılan sıhhi tesisat aksesuarları, sıhhi tesisat aksesuarlarının mekândaki yerleri, sıhhi tesisat sembollerini çizmek.
- Antropometrik veriler toplamak.
- Bilgisayarda çizim programlarını kullanmak.
- Müşteri beklenti ve isteklerini listelemek, istekler doğrultusunda natif çözümler oluşturmak.

Sanat ve Tasarım Alanı

- Mimari proje üzerinde ön keşif ve mekân üzerinde son (kesin) keşif yapmak.
- Net resim çizmek, kesit çizmek, detay çizmek, perspektif çizmek, renk uygulaması yapmak.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Bu alandaki meslek elamanları; genellikle bina için, atölye, ofis ve bürolarda, kapalı mekânlarda, işin özelliğine göre gerektiğinde de açık mekânlarda çalışırlar. Görevlerini yaparken bilgisayar ve donanımlarını, işin gerektirdiği, alet, makine, araç gereçler ile tasarım ve süsleme malzemelerini kullanırlar. Çalışırken diğer personelle ve müşterilerle iletişim içinde bazen de tek başlarına bireysel olarak işlerini yaparlar.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Bu alandaki meslek elemanları; iç mekân dekorasyon atölyeleri, mimarlık ve iç mimarlık büroları, tasarım büroları, endüstri tasarım atölyeleri, bilgisayarlı tasarım bürolarında mobilya ve dekorasyon atölyelerinin AR-GE bölümlerinde, restorasyon firmalarında proje elemanı olarak mühendislik bürolarında çizim elemanı olarak, maket yapım bürolarında sektörlerde istihdam edilebilir.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Liseden sonra, yükseköğrenime geçiş sınavını başaranlar lisans programlarına devam edebilirler ya da meslek yüksekokullarının Restorasyon- Konservasyon, Sahne Tasarımı, Mimari Dekoratif Sanatlar bölümlerine sınavsız geçiş yapabilirler.

Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca, özel yetenek sınavı ile güzel sanatlar fakültesinin ilgili bölümlerine girebilirler.

-STAJYER ÖĞRENCİ GÖNDERDİĞİMİZ İŞLETMELER:

SANAT VE TASARIM - İÇ MEKAN DEKORASYON
KARTAL DEKORASYON SAN. VE TİC. LTD.
KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ
MİMSA MİM.İNŞ.TUR.VE GIDA SAN.TİC.LTD.ŞT
İBB İSTANBUL KÜLTÜR AŞ
BG MİMARLIK MÜŞAVİRLİK LTD ŞTİ
CO MİMARLIK DEK. İNŞ.LTD. ŞTİ
ECZACIBAŞIYAPI GEREÇLERİ SAN VE TİC AŞ
DOĞTAŞ KELEBEK MOBİLYA SAN.AŞ.
PENDİK BELEDİYE BAŞKANLIĞI
TUHAN MİMARLIK SAN VE DIŞ TİC. AŞ.
DİZAYN EXPO- VOLKAN UÇAR
EKİP BÜRO MOBİLYA DEKORASYON LTD. ŞTİ
PORTAKAL AHŞAP ÜRETİM PAZARLAMA AŞ.
CFA YAPI DENETİM LİMİTED ŞİRKETİ
AKSOY İNŞAAT
GMW MİMARLIK VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ
İBB İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Müdürlüğü
AL-TUĞ İNŞAAT SAN. TİC. LTD. ŞTİ
ARTENİV TASARIM DEKORASYON-EROL TOSUN
MNG. OFİS MOB. SAN. VE TİC.LTD. ŞTİ.